Nakúpili ste nad 200 € s DPH, získavate dopravu ZADARMO
Košík
0,00 € s DPH
0 položiek

Čo je to šamotová malta a ako ju použiť?

Poradňa » FAQ - často kladené otázky » Čo je to šamotová malta a ako ju použiť?

21.02.2022

Čo je šamotová malta?

Šamotová malta je stavebný materiál, ktorý sa vyrába z mletej šamotovej hliny. Šamot je minerálny materiál šetrný k životnému prostrediu. Vďaka tomu, že sa šamotová hlina pred mletím vypaľuje pri veľmi vysokej teplote, je veľmi odolná voči teplu a akýmkoľvek, aj náhlym zmenám teploty.

Šamot je materiál, ktorý sa používa na rôzne účely. Predovšetkým sa používa na výrobu stavebného materiálu, ktorý sa nazýva šamotová tehla. Vypálená hlina je tiež základom pre výrobu šamotovej malty. Obsahuje aj surový mletý íl, ktorý zlepšuje fyzikálne vlastnosti a trvanlivosť celku.

Do malty sa pridáva aj cement, alebo vodné sklo. Vďaka tomu je šamotová hmota plastickejšia a oveľa ľahšie sa s ňou pracuje.

Použitie šamotovej malty

Šamotová malta sa vďaka svojim žiaruvzdorným a pevnostným vlastnostiam považuje za najlepšiu kachliarsku maltu. Používa sa všade tam, kde sú potrebné ohňovzdorné materiály - na stavbu kachľových pecí, krbov, sporákov, komínov, záhradných krbov, grilov, udiarní a podobne.

Šamotová malta a šamotové tehly sú najčastejšie volené stavebné materiály na tento účel. Sú veľmi ľahko dostupné a možno ich nájsť a kúpiť za nízke ceny prakticky v každom dobrom obchode. Šamotovú maltu môžete kúpiť v práškovej forme, ktorú je potrebné zmiešať s vodou a cementom, alebo vodným sklom.

Pripraviť dobrú šamotovú maltu, ktorá sa po zaschnutí nerozpadne, nie je jednoduché. Poradíme Vám, ako na to...

Najdôležitejšia je príprava podkladu – musí byť zbavený všetkých nečistôt (sadza, prach, mastnota a pod.). Do šamotovej malty sa pridáva 10 – 30 % cementu v pomere ku množstvu šamotovej malty Cement musí mať práškovú konzistenciu, nesmie obsahovať hrudky (v takom prípade je lepšie ho preosiať na jemnom sitku).

Zmes malta a cement treba zmiešať nasucho. Až po dôkladnom premiešaní tejto zmesi sa pridáva voda v pomere 1 kg zmesi (šamotová malta a cement) na 150 – 200 ml vody. Zmes malty, cementu a vody treba následne miešať až do získania jednoliatej hmoty.

Pre stavbu, kde bude teplota do 1000 - 1100°C sa používa portlandský cement (portlandský cement je klasický, bežný cement – najčastejšie sa používa pri výrobe bežného betónu a malty). Pokiaľ bude pracovná teplota vyššia ako 1000°C, odporúča sa použiť žiaruvzdorný cement, kde je tepelná odolnosť až 1300°C.

Reakciou cementu s vodou vzniká pri bežnej teplote hydraulická väzba. Minerály obsiahnuté v cemente pri styku s vodou hydratujú. Hydráty spôsobujú tvrdnutie materiálu. Pri zohrievaní dochádza k uvoľňovaniu vody a zníženiu pevnosti. Hydraulická väzba s teplotou zaniká. Preto je veľmi dôležité nechať stavbu dobre vytvrdnúť. Na samotné tvrdnutie je potrebný dostatočný čas.

Výrobcovia šamotovej malty udávajú ako možnosť ďalšej prísady vodné sklo. Použitie vodného skla má tú výhodu, že pri uzavretí zmesi (napríklad do plastovej nádoby), je táto vhodná aj pre neskoršie použitie.

Keď zmes zhustne, zľahka ju oblejeme vodou, premiešame a môžeme ďalej používať. Použiteľnosť je prakticky časovo neobmedzená. Ďalšou výhodou použitia vodného skla je možnosť zakúrenia hneď po vyschnutí. Netreba dlhšiu dobu čakať na tuhnutie, ako je tomu pri použití cementu.

Použitie vodného skla však môže spôsobovať aj niektoré problémy. Vodné sklo môže vytvárať biele, soľné výkvety na škárach a tehlách. Neodporúčame teda pre použitie, kde bude tehlová stena viditeľným, dekoratívnym prvkom. Malta s vodným sklom vytvára pevný spoj, ktorý sa už väčšinou nedá rozobrať.

Spoj však nie je príliš odolný voči vlhkosti a preto použitie malty s vodným sklom neodporúčame do vlhkého prostredia (napríklad záhradný krb). Znižuje tiež tepelnú odolnosť malty, ale to sa skôr týka priemyselného využitia – netýka sa to bežného domáceho použitia.

Pokiaľ použijeme vodné sklo, dôležitá je postupnosť prác. Do nádoby najskôr nalejeme roztok vodného skla (5 – 15 % vodného skla v pomere ku množstvu šamotovej malty). Potom pridáme šamotovú maltu a dôkladne miešame, až pokiaľ nie je zmes homogénna (jednoliata).

Pri murovaní so šamotovou maltou treba tiež zohľadniť menšiu hrúbku spoja. Odporúča sa 2-4 mm. Pokiaľ preferujete hrubší spoj, použite radšej žiaruvzdornú murovaciu maltu. Žiaruvzdorná murovacia malta sa nanáša s hrúbkou spoja 1-2 cm. Je to hotová sypká zmes, ktorá sa mieša iba s vodou, bez použitia ďalších prísad.

Šamotová malta – typy

Na obaloch šamotovej malty nájdete označenie ZSZ a sú tam aj čísla. Ich úlohou je rozlišovať medzi rôznymi typmi šamotovej malty. Prvá číslica od 0 do 4 označuje kvalitu malty. Tie s najmenšou číslicou sú najkvalitnejšie - ich vypaľovanie prebiehalo najdlhšie a pri najvyššej teplote. Ide o najlepšiu šamotovú maltu, ktorá je najodolnejšia voči vysokým teplotám a má tiež najvyšší obsah oxidu hlinitého (Al2O3).

Šamotová malta označená číslom 4 bol najkratšie vypaľovaná. Výber kvality šamotovej malty by sa mal riadiť tým, s akou teplotou bude pracovať. V ohnisku záhradného krbu bude teplota oveľa vyššia ako vo vyšších vrstvách komína. V zásade platí pravidlo, že čím je vyššia tepelná odolnosť šamotovej malty, tým je malta kvalitnejšia.

Ďalší parameter je vyjadrený rímskou číslicou - od I po III. To označuje stupeň zrnitosti malty. Šamotová malta označená číslom I má hrúbku zrna 0-0,5 mm, číslo II má hrúbku zrna 0-1 mm a číslo III má zrnitosť 0-2 mm. Aj keď zrnitosť malty nemá vplyv na kvalitu spoja, platí zásada, že maximálna veľkosť zrna by mala mať priemer rovnajúci sa polovici šírky predpokladanej škáry. Tým sa minimalizujú účinky zmrašťovania malty a vzniku trhlín.

Chcete sa poradiť?
Peter Čieško
Špecialista na krby a všetko okolo nich
Telefón0948 949 949
po-pi 8:00-18:00 hod.

Telefónpalomino@palomino.sk
Newsletter
Chcete dostávať info o zľavách a novinkách?
Registrujte sa na odber newslettera.
2006-2022 © Palomino.sk, všetky práva vyhradené. Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.
Náš eshop používa súbory cookie. Niektoré súbory cookie sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu. Ďalšie súbory cookie používame na analýzy. Tie môžete prípadne odmietnuť.